SJEĆANJE NA SREBRENICU

Sjećanje na Srebrenicu 1995-2005
– izvještaj –

Povodom obilježavanja 10. godišnjice stradanja u Srebrenici Vijeće bošnjačke nacionalne zajednice Grada Zagreba u suradnji sa Bošnjačkom nacionalnom zajednicom Hrvatske, Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i KDBH “Preporod” od 4-11. 2005. organiziralo je manifestaciju “Sjećanje na Srebrenicu 1995-2005”. Cilj manifestacije je bio podsjetiti na jednu od najvećih tragedija koja se na pragu 21. stoljeća odigrala u srcu Europe. Nezapamćen pokolj civilnog stanovništva pod “budnim okom” snaga međunarodne zajednice učinio je Srebrenicu metaforom našeg vremena. Njeno ime danas znači genocid i najstrašnije zločine protiv čovječnosti. Nažalost, istina o Srebrenici ni nakon deset godina nije potpuna: još uvijek nije utvrđen ukupan broj žrtava niti su počinitelji odgovarali za svoja nedjela.
Kako je srebrenička tragedija danas tema mnogih umjetničkih djela osnovna je namjera organizatora manifestacije bila okupiti bošnjačke i hrvatske umjetnike koji su kroz različite umjetničke medije najbolje ovjekovječili strahotu srebreničkog genocida i još jednom oživjeti pakao srpanjskih dana 1995. godine. Organizatori su smatrali izuzetno važnim za buduće naraštaje pokazati da Srebrenica nije samo bosanska tragedija već zločinački čin koji civilizirani svijet ne smije zaboraviti.
Pripreme za manifestaciju “Sjećanje na Srebrenicu” trajale su četiri mjeseca, a rad je usmjeravao Organizacijski odbor sastavljen od predstavnika svih bošnjačkih asocijacija uključenih u realizaciju programa: Sead Berberović, Remzija Hadžiefendić-Parić, Aziz ef. Hasanović, Sena Kulenović, Tarik Kulenović, Senad Nanić. Za predsjednika Organizacijskog odbora izabran je Sead Berberović, a za koordinatora manifestacije Sena Kulenović.
Značaj ove manifestacije potvrdila su i dva pokroviteljstva. Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić bio je pokrovitelj cijele manifestacije “Sjećanje na Srebrenicu 1995-2005” što je ujedno i prvi put da je jedna bošnjačka manifestacija dobila tako visoko pokroviteljstvo. Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić bili su pokrovitelji Komemoracijske akademije održane u Koncertnoj dvorani “Lisinski”. Posebnu smo suradnju ostvarili sa Koordinacijom nacionalnih manjina Grada Zagreba u čijoj je organizaciji održan okrugli stol “Srebrenica 1995-2005”.

Image

Image

• VISOKI GOSTI NA KOMEMORACIJSKOJ AKADEMIJI

Manifestacija je trajala tjedan dana od 4.11.VII 2005. tijekom kojih je u različitim programima nastupilo preko 150 učesnika iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Treba napomenuti da su u istom razdoblju povodom 10-godišnjice srebreničkih stradanja u Rijeci i Dubrovniku izvedeni programi manjeg obima što je dobar zametak neke buduće šire koordinacije ovakvih projekata unutar bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj.

Medijska pokrivenost cijele manifestacije bio je jedan od najvažnijih ciljeva. Već na samoj press konferenciji mediji su pokazali izuzetno zanimanje. Press konferenciji je prisustvovalo oko 25 novinara iz većine hrvatskih elektronskih i tiskovnih medija: Večernji list, Jutarnji list, Novi list, Vjesnik, Radio 101, Hrvatski radio, Obiteljski radio, Hrvatska televizija, RTL. Pored materijala vezanog uz samu manifestaciju “Sjećanje na Srebrenicu” novinarima su podijeljena i izdanja naših asocijacija.
Tijekom tjedan dana trajanja dnevni listovi (Večernji list, Jutarnji list, Novi list) kraćim su osvrtima popratili manifestaciju, dok su tjednici Feral Tribune, Globus i Zarez objavili velike priloge posvećene različitim programima unutar manifestacije. Hrvatska televizija manifestaciju je popratila većim brojem priloga u različitim emisijama: Prizma (9. i 16. VII), Vijesti iz kulture, Dnevnik. Uz kraća izviješća koja su se pojavljivala na OTV-u, nakon manifestacije u razdoblju od tjedan dana (11.-17. VII) u emisiji Kulturni info prikazivali su se najzanimljiviji dijelovi Komemorativne akademije i spot autora Tarika Samaraha “Srebrenica”.

Tijekom rada na realizaciji projekta ostvareni su značajni kontakti odnosno suradnja sa različitim institucijama od kojih ću ovdje nabrojiti samo najvažnije:

• Ured predsjednika RH
• Ured gradonačelnika Grada Zagreba
• Sarajevska filharmonija
• Zagrebačka filharmonija
• Koncertna dvorana “Lisinski”
• Židovska općina
• Mješoviti pjevački zbor “Lira” – Zagreb
• War photo limited – galerija ratne fotografije, Dubrovnik
• Koordinacija nacionalnih manjina Grada Zagreba
• Novinarski dom

Image

Image

• KOMPOZITOR ĐELO JUSIĆ I SARAJEVSKA FILHARMONIJA • SARAJEVSKA FILHARMONIJA I MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR “LIRA” -ZAGREB

 

Image

• HAFIZ AZIZ ALILI, GLAVNI IMAM ZAGREBAČKI

Image

• ZBOR ISLAMSKOG CENTRA “ARABESKE”

 

 

Komemorativna akademija, središnji program unutar manifestacije “Sjećanje na Srebrenicu 1995-2005” organizacijski je bila najzahtjevnija jer je uključivala veliki broj učesnika kao i prisutnost najviših državnih dužnosnika i VIP gostiju. Važno je istaknuti da su prisustvom njenih predstavnika manifestaciju podržale najviše državne institucije, a ovdje ću nabrojiti samo neke:

• Izet Aganović, izaslanik predsjednika RH
• Mato Arlović, potpredsjednik Hrvatskog sabora
• Vesna Pusić, potpredsjednica Hrvatskog sabora
• Tatjana Holjevac, predsjednica Skupštine Grada Zagreba
• Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba
• Željka Antunović, saborska zastupnica
• Furio Radin, saborski zastupnik
• Jozo Radoš, saborski zastupnik
• pukovnik Ivan Grujić, zamjenik ministrice branitelja
• Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine
• Stjepan Sučić, potpredsjednik Matice Hrvatske
• Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački

Image

Image

Image

• GRADONAČELNIK GRADA ZAGREBA MILAN BANDIĆ • TIMUR HUMIĆ, IZASLANIK ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BIH SULEJMANA TIHIĆA • PROF. DR. IZET AGAHOVIĆ, IZASLANIK PREDSJEDNIKA RH

 

Među uzvanicima se također nalazio veliki broj veleposlanika i predstavnika diplomatskog zbora, te predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici Koordinacije vijeća nacionalnih manjina i predstavnici drugih Vijeća Grada Zagreba, kao i predstavnici bošnjačkih asocijacija i Islamske zajednice Hrvatske na čelu sa muftijom Ševkom ef. Omerbašićem te predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine iz Varaždina, Slavonskog Broda, Siska i Karlovca.
Nažalost, iako je dolazak bio najavljen saborski zastupnik bošnjačke nacionalne manjine Šemso Tanković nije prisustvovao Komemorativnoj akademiji.

 

Image Image
• PROF. DR. SEAD BERBEROVIĆ, PREDSJEDNIK BHZH • MUFTIJA ŠEVKO EF. OMERBAŠIĆ

 

 

 

S obzirom da je tijekom rada na manifestaciji “Sjećanje na Srebrenicu 1995-2005” prikupljen veliki broj materijala smatram da je nužno kao trajno sjećanje na obilježavanje 10-godišnjice srebreničke tragedije taj materijal objaviti u obliku publikacije.
Manifestacija je pokazala da ukoliko imamo definiran i osmišljen zajednički cilj bošnjačke asocijacije u suradnji mogu iznijeti i vrlo zahtjevne programe. U ovom trenutku ovako obiman program bilo je moguće provesti u Zagrebu, ali bi u budućnosti trebalo razmisliti da se programa ovoga tipa u cijelosti ili bar dijelom prenese u druge gradove Hrvatske gdje se nalazi značajniji broj Bošnjaka.

Kao koordinator manifestacije “Sjećanje na Srebrenicu 1995-2005” posebno se zahvaljujem neposrednim suradnicima Samiru Avdagiću, Ziji Kaziću, Tariku Kulenoviću, Dinki Kulenović, Sebini Sejkić, Naidi Šehović bez kojih realizacija ovog projekta ne bi bila moguća.

Slijedi program manifestacije:

Sjećanje na Srebrenicu 1995-2005
Zagreb, 4.-11. VII. 2005.

Manifestacija “Sjećanje na Srebrenicu 1995-2005” održava se pod
pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem.

Srijeda, 29. VI 2005. Postavljanje plakata s pet fotografija Tarika Samaraha kao
najava manifestacije “Sjećanje na Srebrenicu 1995-2005”.

Ponedjeljak, 4. VII. 2005. – 10:00 h
– press konferencija u prostorijama Bošnjačke nacionalne zajednice
Hrvatske, Ilica 54

Utorak, 5. VII. 2005. – 20:00 h
– “Srebrenica 1995.” – otvorenje izložbe fotografija u BNZH, Ilica
54, Zagreb Fotografi: Wade Goddard, Darko Bandić
Izložbu će otvoriti: akademik Tonko Maroević

Četvrtak, 7.VII. 2005. – 11:00 -15:00 h
Okrugli stol “Srebrenica 1995-2005.”, Novinarski dom, Perkovčeva 2
u organizaciji Koordinacije za nacionalne manjine Grada Zagreba

Pozvani učesnici Okruglog stola:
Dejan Anastasijević, novinar tjednika “Vreme”
Dr. sc. Andrea Feldman, Institut “Otvoreno društvo”
Prof. dr. Šaćir Filandra, Fakultet političkih nauka u Sarajevu
Davor Gjenero, politolog
Miljenko Jergović, književnik i novinar
Prof. dr. Ivo Josipović, Pravni fakultet u Zagrebu
Abdurahman Malkić, načelnik Općine Srebrenica
Amor Mašović, predsjednik Komisije za traženje nestalih
Prof. dr. Rasim Muminović, filozof
Hasan Nuhanović, novinar
Prof. dr. Žarko Puhovski , HHO
Nebojša Popov, sociolog i urednik časopisa “Republika”, Beograd
Prof. dr. Milorad Pupovac, Filozofski fakultet u Zagrebu
Emir Suljagić, novinar i svjedok događaja
Isnam Taljić, književnik
Prof. dr. sc. Siniša Tatalović, savjetnik predsjednika RH

– 19:00 h
Promocija knjige “Roman o Srebrenici” književnika Isnama Taljića,
Islamski centar, Gavellina b.b.

Petak, 8.VII. 2005. – 13:00h hatma dova za postradale Srebreničane – Islamski centar
13:15h džuma: hutba posvećena Srebrenici – Islamski centar

– 20:00 h
Koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski”: Komemoracijska akademija
Akademija se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Ponedjeljak, 11.VII. 2005. – Odlazak delegacije u Srebrenicu

Organizatori manifestacije “Sjećanje na Srebrenicu”:

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba
Bošnjačka nacionalna zajednica Hrvatske
Islamska zajednica za Hrvatsku
KDBH ” Preporod”

Program osmislila i koordinirala: Sena Kulenović

 

admin